Дневник


Ден 2: В подножието на връх Бабин нос

          Днес преминахме разстоянието от село Киряево до непосредственото подножие на връх Бабин нос (1108 м.н.в.).
          По маршрута си посетихме един от безбройните красиви манастири с богата история в България Раковишкият. Стопаните му бяха така любезни да ни разкажат много увлекателно за обителта, така че очаквайте в най-скоро време на сайта ни да се появят материали и снимки за нея.
          След стръмно и трудно изкачване с тежките раници, достигнахме връх Черноглав, разположен на самата българо-сръбска граница. От него се разкрива великолепна панорамна гледка към поредицата върхове на юг по билото на Балкана Бабин нос (1108 м.н.в.), Ждребче, Хайдушки камък (1721 м.н.в.) и първенецът на Западна Стара планина Миджур (2168 м.н.в.).
          След кратка почивка се отправихме именно към първия от тях, движейки се по полосата на границата, но липсата на вода в района ни принуди да се настаним на лагер до единственото едва прокапващо изворче, което видяхме по пътя си.
          В момента, в който аз (Стоян) пиша този текст, двамата с Анастас лежим край лагерния огън и се подготвяме да печем мръвки. Повярвайте, доста е приятно след тежкия ден...
          Целта ни за утре е да преминем Белоградчишкия проход и през връх Ждребче да достигнем до връх Хайдушки камък. Преходът се затруднява от трудния терен, близостта на границата, липсата на каквато и да било туристическа маркировка и отсъствието на водоизточници.
Виж Моята България онлайн енциклопедия на България Камея Дизайн