Дневник


Ден 12: Не сме се отказали! Продължаваме!

       Днес експедицията на екипа на "ВижМоятаБългария" по Стара планина продължи. Аз, Стоян, се изкачих от град Берковица до двете едноименни хижи, разположени под връх Ком (2016 м.н.в.).
       След лутането по обраслите, а на места непроходими, пътеки в северозападната част на планината, маршрутът ми се стори направо като магистралата от София до Пловдив.
       След кратка почивка поех към Петроханския проход с намерението да го пресека и да пренощувам в хижа "Петрохан".
       Пътеката беше чиста и добре маркирана и от нея се откриваха страхотни гледки към Берковица, Вършец, язовирът "Среченска бара", връх Тодорини кукли (1785 м.н.в.) и Врачанския балкан.
       С добро темпо и без особена умора успях да пресека прохода и след петнадесетина минути бях в хижа "Петрохан". Хижарят се оказа разговорлив и приятен човек и се чувствах добре и обнадежден, въпреки доста солената цена на преспиването.
       Легнах си сравнително рано, за да се подготвя за прехода до "Пробойница". Макар и дълъг, сам по себе си той не е толкова труден, но хижарят на "Петрохан" ме предупреди, че е твърде вероятно "Пробойница" да не работи. В такъв случай трябваше да ми остане време, за да стигна до Искърския пролом и да намеря къде да пренощувам.
Виж Моята България онлайн енциклопедия на България Камея Дизайн